Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jantra jóga

 

A tibeti jóga és belső tűz gyakorlata nem csak Narópa új átadási iskolájában kagyu, szakja, gelug hagyományában létezik mely a XI. századtól jelent meg tibetben.  A belső tűz gyakorlata már létezett a régi tibeti hagyomány Nyingma Dzogcsen átadási hagyományában is mely Guru Rinpocsének köszönhetően került tibetbe a VII. században. Napjainkban ez a hagyomány széles körben tanítja a belső tűz sajátos tradíciójának gyakorlatát mely nem igényel előzetes istenség meditációt és előkészítőket. Ez az átadás mely Mahasziddha Humkarától származik és  Guru Rinpocsén majd Vajrocsanán keresztül hagyományozodott a tibeti jógikra, ma is hozzáférhető Namkhai Norbu Rinpocse felhatalmazott Jantra jóga tanítóitól. Írott hagyománya Vairócsana, híres fordító és dzogcsenmester VIII. századi gyökérszövegére támaszkodik, melynek címe "A Nap és a Hold Egyesítése". Az alapszöveget Csögyal Namkhai Norbu részletes magyarázatokkal látta el, és a gyakorlatrendszert a 70-es évek elejétől adta át nyugati tanítványainak.

 

A Jantra jóga könyv magyar kiadása a közeljövőben várható.

A kezdő jógaórákon való részvétel feltétele az alap Jantra jóga tanfolyam elvégzése mely az alábbi gyakorlatokat tartalmazza:
Az ízületek ellazítása:
Mely megszünteti a békés nyugvás (tib.sine) akadályait.
A pránát tisztító 8 mozgást:
Mely megszünteti az átható belátás (tib.lhagtong) akadályait és különösen a tompaságot, izgatottságot és szétszórtságot szünteti meg.
A csatornák kontrollálása:
Mely eltávolítja az érzékszervek blokkjait.
Ritmikus légzés elsajátítása:
Mely felkészít a belső tüzet fejlesztő vázalégzésre

A Jantra jóga Magyarországon Somogyvári Zsolttól, Namkahi Norbu Rinpocse által felhatalmazott jóga oktatótól sajátítható el.  Az alaptanfolyamra jelentkezni az alábbi email címen lehet:
jantrajoga@gmail.com


Az alaptanfolyamot elvégzetteknek kezdő jantra jóga gyakorlás  A Tan Kapuja Buddhista Fõiskolán (1098 Bp., Börzsöny utca 11.) minden csütörtökön 18.00-20.00
www.dzogchen.hu